Hlinsko rozhodlo derby v Chrudimi již ve druhé třetině.

16.10.2024

C h r u d i m -  v taháku kola, který představovala historicky známá rivalita mezi Chrudimí a Hlinskem se v derby prosadili  "hlinečtí koně". Po oboustranně opatrném začátku hosté odskočili jen o jednu branku. V druhé třetině však zasadili domácím orlicím těžký direkt a třemi brankami v rozmezí třech minut rozhodli o vývoji utkání. 

Začátek první třetiny byl z obou stran opatrný, nicméně hlinečtí začali přebírat iniciativu. Ve 3 minutě zahrozil rychlým protiútokem Kubíček s Novotným, ale kotouč sjel ve finální fázi z hole Kubíčka a Novotného v brance domácích akce neohrozila. O minutu později zamkla domácí v pásmu třetí hlinecká řada a povedená akce Beneše s Karáskem. V sedmé minutě vybojoval před brankou soupeře kotouč Adam Bříza a založil gólovu akci, kterou dokončil Machač po spolupráci s Nepokojem 0:1. Hlinečtí mohli přidat i další branky, ale a kci Novotného s Olivou  stihl chrudimský gólman zlikvidovat. Stejně tak i šanci Havla s Rohlíkem v 15 minutě  nebo v 16 minutě akci Olivy s Kiššem. Hosté pozorně bránili akce domácích již ve středním pásmu a střely  domácích vykryl spolehlivě Sláma. Domáci měli příležitost vyrovnat v 18 minutě, ale akci Štěpánka ( který se z rodinných důvodů po dvou úspěšných sezónách v Hlinsku vrátil domů) opět lapil gólman Sláma. 

V úvodu druhé třetiny zahrozil střelou Nepokoj a teč Havla ještě neskončila za záday Novotného. Nedovolený zákrok Mlejnka ve 23 minutě bleskurychle potrestal po přihrávce Rohlíka dobře postavený Havel, který rozvlnil síťku za zády Novotného 0:2. Ve 24 minutě putoval na trestnou lavici Zdražil. Domácí početní výhodu nebyužili, hlinecká obrana fungovala a nebezpečnou střelu Mlejnka ukryl do lapačky Sláma. Stejně tak příležitost domácích v 27 minutě po střele Poláka. Hlinečtí přežili i další oslabení ve 29 minutě kdy za podražení pykal Beneš. I v oslabení se do brejku dostal Havel, který však byl před brankou domácích podražen. Sudí Čížek posoudil situaci a nařídil trestné střílení. Novotný v brance domácích vystihl záměr Havla a dokázal jeho nájezd zlikvidovat. 33 minuta znamenala rozhodující zvrat v utkání. Do rychlého protiútoku poslal A. Bříza opět  Havla, který tvrdou střelou propálil Novotného 0:3. Hlinečtí jen vystřídali útočnou řadu a za 18 vteřin připravil Nepokoj po souhře s Novotným a Kubíčkem prostor pro přesnou tvrdou střelu Kišše 0:4. Další branka padla na začátku 36 minuty, kdy po pěkné kombinační akci Novotného s Kubičkem pálil ostrými s druhé vlny najetý Kišš a střelou po ledě zvýšil na 0:5. Tlak Horses zastavilo vyloučení Zdražila v téže minutě, ale obrana hostí zafungovala na jedničku.

Do závěrečné třetiny domácí nastoupili s odhodláním vývoj utkání nějakým způsobem zdramatizovat. Naopak hosté již nikam nepospíchali. Ve 45 minutě dokázal snížit na 1:5 nejlepší hráč domácích Štěpánek, který zužitkoval akci zalouženou na modré Kostkou a finální přihrávku Dobiáše. Domácí se dostávali postupně do dalších šancí, ale zásadně proti byl bezchybný výkon J. Slámy v brance Horses, likvidoval jednu střelu soupeře za druhou. Konec utkání poznamenalo vyloučení Rohlíka do konce utkání, hlinečtí  však obrannou hrou dovedli utkání do vítězného konce.

Hlasy po utkání L. Kunz - hlavní trenér - kluky musím pochválit za předvedený výkon. Bylo to důležité utkání na ledě rivala, hráči splnili nastavenou taktiku, gólman podržel tým a připsali jsme si tak 3 body do tabulky za zaslouženou výhru.

HC Chrudim vs. HC Hlinsko Horses
skóre:
1 : 5
třetiny:
0:1, 0:4, 1:0
branky domácí:
45. Štěpánek (Dobiáš)
branky hosté:
8. Machač (Nepokoj), 23. Havel (Rohlík), 33. Havel (Bříza, Machač), 33. Kišš (Kubíček, Nepokoj), 36. Kišš (Kubíček, Novotný)
sestava domácí:
L. Novotný — M. Felcman, D. Hrdlička, F. Hybeš, D. Pejzl, M. Urban, V. Mlejnek, V. Pilař — Z. Formánek, P. Štěpánek, N. Langr, M. Kostka, T. Novotný, V. Novák, V. Felcman, U. Dobiáš, J. Polák
sestava hosté:
J. Sláma (M. Kraus) — P. Beneš, M. Machač, M. Nepokoj, T. Grygar, J. Oliva — A. Novotný, M. Havel, M. Kišš, O. Karásek, M. Rohlík, O. Procházka, J. Kubíček, M. Zdražil, A. Bříza
rozhodčí:
Jan Čížek — Jan Kopecký, Petr Pošvář Vyloučení 5/5 Diváci: 154

Příští zápasy

RLJ | 18.10. 2024, 20:00
HC Hlinsko Horses - Stadion N.Bydžov
vs.
LSŽ B | 19.10. 2024, 10:45
HC Chrudim - HC Hlinsko Horses
vs.
RLD | 19.10. 2024, 17:00
HC Hlinsko Horses - SK Kutná Hora
vs.

Poslední zápasy

"A" | 16.10. 2024, 19:00
HC Chrudim - HC Hlinsko Horses "A"
1 - 5
RLJ | 13.10. 2024, 10:30
Loko. Česká Třebová - HC Hlinsko Horses
2 - 3 sn
LSŽ B | 13.10. 2024, 9:00
HC Hlinsko Horses - HC Slovan M.Třebová
5 - 5
RLD | 13.10. 2024, 16:25
Rychnov nad Kněžnou - HC Hlinsko Horses
6 - 10
LSŽ B | 12.10. 2024, 11:15
Loko. Česká Třebová - HC Hlinsko Horses
4 - 10